Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK Çemikarı Yaylasında Düzenlenen Bal Hasadı Programına Katıldı

Rektörümüz Yazlıca (Herekol) Dağı eteklerindeki 2 bin 47 rakımlı Çemikari Yaylasında hem Pervari’li üreticilerin hem de Üniversitemizin sepet karakovan balı hasadı programına katıldı.

Programa; Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal KIZILKAYA, Siirt Ak Parti Milletvekilli Mervan Gül, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Emrullah Büyük, Siirt Üniversitesi Genel Sekreter Yardımcısı Özer Fethi ÇELEPÇIKAY, Pervari Kaymakamı Ahmet Gülderen, Pervari Belediye Başkanı Tayyar Özcan, İl Genel Meclis Başkanı Cangir Bayram, İl Tarım Müdürü Ergün Demirhan, Pervari Bal Kooperatifi Başkanı Orhan Korkusuz, bal üreticileri, birlik başkanları, arıcılar ve vatandaşlar katıldı.

Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal KIZILKAYA konuşmasında; 2023 yılı bal hasadının bereketli olması temennisinde bulunarak, terörle mücadelede elde edilen başarıların ardından huzura kavuşan bölgede bal üreticilerimiz gönül rahatlığı ile doğal yöntemlerle organik bal ürettiklerini ifade ederek, Siirt ilimiz 180 bin adet arı kovanı ile Türkiye’de dokuzuncu, 55 bin adet geleneksel sepet kovan tipi ile Türkiye’de ikinci ayrıca 2 bin 497 ton bal üretimi ile de Türkiye’de 7. Sırada yer aldığını belirtti.

Siirt Milletvekili Mervan GÜL konuşmasında; Bu etkinliğin Çemikari yaylasında yapılmasının çok büyük bir anlam ifade ettiğini, Pervari balının Siirt’in tanıtımına çok büyük bir katkısı olduğunu, orjinal Pervari balının üretilmesinde ve kullanıcıya ulaşmasına ellerinden gelen desteği yapacaklarını, bu konuda hem kooperatif birliğini hem de üreticileri destekleyeceklerini belirtti. 

Üniversitemize ait olan sepet karakovanların bal hasadında Rektörümüz Prof. Dr. Nihat ŞINDAK; konuşmasına Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal KIZILKAYA, Siirt Ak Parti Milletvekilli Mervan Gül, Üniversitemiz Arıcılık Merkezi Müdürü ve ekibine, bal üreticilerine katılım ve destekleri için teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Rektörümüz “Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle Pervari balıyla ilgili bize emirleri vardır. Biz de bu çerçevede Pervari balını hak ettiği yere getirebilme adına çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Çünkü tarihimize baktığımız zaman sarayı süsleyen, sarayda şifa dağıtan bir bal pervari balı. Pervari Balını o günlerdeki bilinirliğine taşıyabilmek için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bizim amacımız bal üretip satıp kar etmek değil, arılarla onların ürünleriyle temas haline geçerek onların hastalıklarını bizzat görüp teşhis ederek faydalı olabilmek, ilgili ürünü azaltan zararlılar ve hastalıklar veya onun gibi durumlarla mücadeleyi yapabilmektir. Bunun için de öncelikle onu tanımak lazım. Dolayısıyla bizim Arımer müdürümüz ve ekibi burada hem uygulamanın içerisinde bulunmak hem uygulamayı bizzat yapmak suretiyle olayın içerisine dahil olmuş durumdalar.

Zaten önümüzdeki dönemde şu anda projesini hazırladığımız, yakında ihalesine çıkacağımız Arımer'in bir tesisi var. Orada hem bal analizlerinin yapılmasını, hem de sahte balların analizine katkı sunacak laboratuvarları oluşturuyoruz. Ayrıca balın farklı kullanım alanlarının da araştırılacağı laboratuvarlar içerecektir. İnşallah en kısa zamanda bunu da Siirt'imize, bölgemize ve ülkemize kazandıracağız.

            Rektörümüz konuşmasına katılım ve desteklerinden dolayı Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Dr. Kemal KIZILKAYA, Siirt Ak Parti Milletvekilli Mervan Gül, protokol üyelerine Pervari Bal Kooperatifi Başkanı ve üreticilerine teşekkür ederek son verdi.
Dr. Öğr. Üyesi ZEKİYE ŞENGÜL (0484) 212-1111 / 2832
Arıcılık Uygulama Ve Araştırma Merkezi
23.10.2023